Varování = voda + mikrovlnka
26. 8. 2009
Varování:
voda + mikrovlnka
Před pár dny si jeden známý chtěl připravit instantní kávu. Vzal
hrníček s vodou a vložil ji do mikrovlnky, aby vodu
uvařil. Nevíme přesně, na kolik nastavil
minutovku, ale chtěl pouze dostat vodu do varu. Když se minutovka zastavila,
vyndal hrníček s vodou a konstatoval, že voda nevařila. V okamžiku, kdy do ní
přesto nasypal instantní kávu,mu voda vybuchla do tváře. Hrníček zůstal celý,
pouze voda mu doslova vyskočila do obličeje. Ma popáleniny druhého stupně, po
kterých mu zřejmě zůstanou stopy. Navíc levé oko je taktéž postižené. Po
přichodu do nemocnice mu lékař sdělil, že se jedná o známý fenomén a že voda
samotná by se nikdy neměla ohřívat v mikrovlnce. Pokud přeci jen chceme ohřát
vodu tímto způsobem, mělo by být v hrníčku vloženo něco navíc, např. kousek dřívka (sirka s ulomenou
hlavičkou), v žádnem případě ovšem nic kovového.
Vedecké vysvětlení:
Voda se ohřívá rychleji než bublinky páry, které se nemohou vytvořit a tím
uvolnit akumulovanou teplotu. Tím, že bublinky varu se netvoří a tím neuvolňuje voda akumulovanou teplotu, se voda
ohřívá a přesahuje bod varu. Když se voda da do pohybu při vloženi cizího
tělesa (cukr, káva,
sáček čaje), je tepelný šok dost veliký na to, aby najednou vytvořil
bublinky, které vysloveně vystřelí
horkou vodu ven. Jedná se o podobny efekt, jako když otevřete novou láhev Coly
po předchozím protřepání.
Zašlete svým známým - majitelům
mikrovlnek